HOME LEAVE ISSUES & GUIDANCE
Requesting Home Leave
1.  Employee’s must request for home leave on their SF 1190 (Foreign Allowances Application, Grant and Report) in order

for home leave to be coded in DCPDS and flowed to payroll.

2.  The request will be indicated in the remarks section block #15 on the SF 1190.  The following remarks sample will be used, and the servicing CPAC will indicate the number of days the employee is authorized, and the eligibility to use date. 

Sample:   “Home leave of _____ (days) authorized, 

           eligibility to use date: ___________”

3.  The eligibility to use date will be 24 months from

the date the employee arrived at the duty location, unless

the employee has achieved the 24 continuous months on a previous assignment to a foreign location.  In that case the eligibility to use date will be the date of arrival at the foreign location.

4.  Home leave will only be started on an employee that

has requested for home leave in the remarks section of the SF 1190.

5.  Once home leave is coded in DCPDS and flowed to payroll

it will automatically update the employee’s leave ceiling to 360 hours per year.
NEW HOME POLICY CHANGES 
New Home Leave Policy Guidelines (Iraq & Afghanistan)

1.  The home leave policy has changed for personnel assigned to Iraq or Afghanistan by means of Temporary Duty (TDY), Temporary Change of Station (TCS), or Permanent Change of Station (PCS) shall earn, and may be granted home leave if the following criteria are met:
    (a)  The employee must serve a period of continuous service in Iraq or Afghanistan of at least 12 months, and

    (b)  The employee must be expected to return to service abroad to Iraq or Afghanistan, or to another overseas location upon completion of the home leave period, or upon completion of an assignment in the United States.  Home leave is not granted unless it is expected that the employee will return to service abroad.

    (b)  DOD employee assigned to Iraq or Afghanistan are not required to complete the basic one-time service requirement of 24 months of continuous service abroad specified in Title 5, Code of Federal Regulations (CFR), 5 CFR 630.606 in order to earn home leave under the provisions of this policy.  Further, employees are not required to be eligable to accumulate a maximum of 45 days of annual leave under 5 U.S.C. 6304 in order to earn home leave under the provisions of this new policy.

    (c)  The 12 month continuous service requirement specified in paragraph C.1.a. shall begin on the date of arrival at the post of duty in Iraq or Afghanistan.  The 12 month continuous service requirements is extended by any period of time spent in the United States or a U.S. territory or possession in annual leave status (except on annual leave taken in connection with authorized rest and recuperation travel) or sick leave status (except sick leave when the employee is on official medical travel orders for up to 180 days).  The 12 months continuous service requirements shall also be extended by the any period of time in a leave without pay status that exceeds two work weeks.
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    (d)  Service abroad prior to the official assignment to Iraq or Afghanistan is creditable toward the 12 month service requirement specified in paragraph C.1.a. if it is creditable for the 24 month service requirement specified in 5 CFR 630.606.  DOD employees who have previously completed the 24 month service requirement specified in 5 CFR 630.606 are not required to complete a new 12 month service requirement as specified in paragraph 1.c. prior to taking earned and approved home leave. Employee must be eligible to earn home leave for service abroad to count. The following scenarios are provided:
        (1)  If an employee has completed 24 months in another foreign location and was eligible to earn and use home leave then the employee is not required to complete another 12 months and is eligible to use home leave from the date of assignment.

        (2)  If the previous time in the foreign location was not creditable towards the use of home leave, and that time was followed by a break for a return to CONUS prior to the assignment to Iraq or Afghanistan then the employee is required to complete 12 months before being eligible to use any home leave that is accrued.
        (3)  If an employee is assigned to a foreign location prior to arrival in Iraq or Afghanistan with no break or return to CONUS then that time is credible towards the 12 month required as of 15 June 2006.  Prior to 15 June 2006 the employee must have had 24 continuous months to be eligible to use home leave.  Sample: employee had 9 months in Korea prior to 15 June 2006 and then was TDY to Iraq or Afghanistan and at the end of September of 2006, with the 9 
months in Korea and 3 months in Iraq or Afghanistan would be eligible to use home leave at that time.  Even though while stationed in Korea he was required to complete 24 continuous months, Iraq or Afghanistan only required a 12 month requirement to use home leave.
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    (e)  Employees officially assigned to Iraq or Afghanistan for fewer than 12 consecutive months are not eligible to earn home leave under the new provisions, unless the 12 month continuous service requirements is fulfilled in its entirety by previous creditable service abroad as specified in 5 CFR 630.606, or by a combination of previous creditable service abroad and the official assignment to Iraq or Afghanistan.

    (f)  Home leave is to be used in the United States, Territory or possession of the United States. Not to be used in a foreign location.

2.  To ensure those employee’s eligible to receive the home leave entitlement they will need to submit an SF 1190 to their respective CPAC who will in turn verify their eligibility to earn home leave and add to the remarks section of the SF 1190.

3.  The servicing CPAC will in turn forward those request for the retro processing of home leave to the foreign entitlements processing team to be entered into payroll or process via a remedy ticket if action is for a period over a 1 year period old.
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