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Q1. What is USERRA? 
A1. USERRA stands for the Uniformed Services Employment and Reemployment 

Rights Act of 1994.  The Act prohibits employment discrimination against 
persons because of their service in the Armed Forces Reserve, the National 
Guard, or other uniformed services, and protects the right of veterans, 
reservists, National Guard members, and certain other members of the 
uniformed services to reclaim their civilian employment after being absent 
due to military service or training. 
 

Q2.  Where can I find the USERRA regulations?   
A2.  USERRA is codified in the United States Code (U.S.C.) at Title 38, United 

States Code, at chapter 43 (Sections 4301 through 4333).  Implementing 
regulations are contained in Title 5 of the Code of Federal Regulation, Part 
353, Restoration to Duty from Uniformed Service or Compensable Injury.   
The Department of Labor has also posted the final USERRA regulations in 
“plain language,” question and answer format at 
http://www.dol.gov/vets/regs/fedreg/final/2005023961.htm.  

 
Q3.  Who is eligible for reemployment rights under USERRA? 
A3.  Civilian employees returning from uniformed service are eligible for 

reemployment if: 
• they gave written or verbal notice prior to leaving for military training 

or service (except when giving notice was precluded by military 
necessity)(see Q&A 7);  

• their cumulative service did not exceed 5 years (see Q&A 13);  
• they were released from service under conditions other than 

dishonorable (see Q&A 12); and 
• they report back to their civilian job in a timely manner, or submit a 

timely application for reemployment (see Q&A 14).  
 
Q4.  Do USERRA reemployment rights apply to voluntary military service?  
A4.  Yes, USERRA applies to voluntary as well as involuntary military service.  
 
Q5.  Do temporary and term employees have reemployment rights under 
USERRA? 
A5.  An employee on a time-limited appointment is entitled to finish out any 

unexpired portion of his or her appointment upon reemployment.  The 
military activation period does not extend the civilian appointment.  (5 CFR 
353.207 & 209)   

 
Q6.  What is the status of an employee while absent for military service?  
What personnel action should I take? 

http://www.dol.gov/vets/regs/fedreg/final/2005023961.htm
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A6.  Unless the employee notifies you in writing that he or she does not intend to 
return after military service, you should place the employee on LWOP-US.    

 
Q7.  Do I need to have written documentation of the employee’s enlistment or 

call to active duty to process a LWOP-US?  Do I need anything such as 
an enlistment contract or is the employee’s word sufficient that they are 
entering military service? 

A7.  While it is appropriate to ask for a copy of the employee's orders, the 
employee's word must be accepted, if that is all they can provide (5 CFR 
353.102).  Written documentation of service will be required before 
restoration (see Q&A 10, below).  

 
Q8.  How do I process personnel actions for an employee on LWOP-US? 
A8.  Any time a personnel action would normally be due, an SF-52 should be 

completed and filed on the right side of the OPF.  Chapter 16 of the Guide to 
Processing Personnel Actions discusses the necessary actions to take to 
restore an individual to duty status.  Table 16-B, Rule 7, explains how to 
process the restoration action and other actions that would have occurred 
while the individual was performing duty with the uniformed services. 

 
Q9.  While on LWOP-US, an employee applied and was selected for 

promotion.  What effective date should I use for the promotion action? 
A9.  When the individual is restored, you would process the promotion action with 

the same effective that would have been used had the employee never left for 
uniformed service.   

 
Q10.  How are employees on LWOP-US treated during a reduction in force? 
A10.  An employee on military duty is not a competing employee for reduction in 

force.  He or she may not be separated or demoted except for cause.  If the 
employee’s position is abolished during his or her absence, you must 
reassign the employee to another position of like status and pay (5 CFR 
353.209). 

 
Q11. When an employee asks for restoration, should I ask for proof that 

military duty was actually performed? 
A11. Yes.  In general, the following documents have been determined by the 

Secretary of Labor to satisfy proof of eligibility for reemployment:  
discharge papers, leave and earnings statements, school completion 
certificate, endorsed orders, or a letter from a proper military authority.  
Reemployment may not be delayed, however, if such documentation does 
not exist or is not readily available (5 CFR 353.206). 
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Q12.  Is an employee whose discharge is characterized as “under other than 
honorable conditions” entitled to USERRA benefits and protections?   

A12.  USERRA protections do not extend to service members separated under 
other than honorable conditions, separated with dishonorable or bad conduct 
discharges, or commissioned officers dismissed or dropped from the rolls 
under 10 U.S.C. 1161 (a) & (b) (38 U.S.C. 4304 (1) to (4)). 

 
Q13.  Five years ago last month, an employee resigned to enlist in the 

military.  He has just been discharged and has notified us that he wants 
to return to work.  Hasn’t his eligibility for reemployment expired?  

A13.  If all of his service counts towards the 5-year limit, then his eligibility has 
expired.  However, certain types of service are excluded from the limit.  You 
will need to subtract any periods of excluded service from the employee’s 
total service to determine whether he is still eligible for reemployment.  
Exceptions to the 5-year limit can be found at 5 CFR 353.203(a). 

 
Q14.  What is considered a timely return to work – are employees required to 

report back to work within certain timeframes? 
A14.  Generally, yes.  The timeframes depend on the length of service and can be 

found in 5 CFR 353.205.  After service of 181 days or more, the employee 
must submit an application for reemployment not later than 90 days after 
completion of the period of service.  However, if reporting back within the 
deadline is impossible or unreasonable through no fault of the employee, he 
or she must report back as soon as possible.  An employee who has been 
hospitalized or convalescent from a service-connected injury is allowed up 
to two years recovery time before reporting to duty.    

 
Q15.  Our employee did not report to work after discharge from military 

service within the timeframe established by USERRA.  Has he forfeited 
his right to reemployment?  

A15.  If the required timeframes are not met, the employee does not automatically 
forfeit his right to reemployment, but is subject to your established 
disciplinary policies and practices regarding absence from scheduled work. 
(5 CFR 353.205(e)). 

 
Q16.  When an employee is returning from a military deployment of more 

than 180 days, do they have to notify us in writing prior to their ending 
date of their military orders that they plan to exercise the 90-day return 
rule?  

A16.  No, the employee does not have to advise the agency of his/her intent to 
exercise their restoration rights prior to the ending date of their military 
duty.  Although the employee should notify his/her supervisor of his or her 
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plans to return as soon as possible, 5 CFR 353.205(c) provides 90 days for 
the employee to apply for reemployment.  

 
Q17.  I have a Defense Career Intern Program (DCIP) employee who plans 

on joining the reserves this summer and attending basic training and 
Officer's Candidate School.  He estimates that it will take six months to 
complete.  We understand that he will have restoration rights under 
USERRA.  However, if he is gone for 6 months or more, it is very 
unlikely that he will be able to complete the training program in time to 
be converted as if he never left.  Can we extend his DCIP appointment?  

A17.  Individuals may only hold a Federal Career Intern Program (FCIP/DCIP) 
appointment for 2 years.  Extensions must be granted by OPM (5 CFR 
213.3202(o)(2)).  USERRA provides that individuals absent to perform 
uniformed service are generally entitled, upon restoration, to be treated a 
though they never left (5 CFR 353.107).  Additionally, employees are 
entitled to be restored only for the unexpired portion of their time-limited 
appointment (5 CFR 353.207(b)).  If your DCIP program has very specific 
training requirements that the employee will miss and you are interested in 
allowing him to complete the program and training to be eligible for 
conversion, you will need to request an extension  (through CPMS) to cover 
the time he will be absent to perform uniformed service. 

 
Q18.  Where can I find more information about USSERA? 
A18.  The Department of Labor ‘s USERRA Advisor website, at 

http://www.dol.gov/elaws/userra.htm, provides information about employee 
eligibility and job entitlements, employer obligations, benefits and remedies 
under USERRA.    Information on military service and Federal benefits is 
posted to the CPMS website at 
http://www.cpms.osd.mil/fas/benefits/pdf/mil_svc_eh.pdf; information on 
USERRA begins about halfway down the page.   

http://www.dol.gov/elaws/userra.htm
http://www.cpms.osd.mil/fas/benefits/pdf/mil_svc_eh.pdf
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AN OVERVIEW OF BENEFITS UNDER USERRA 
 
Civilian Federal employees who are members of the Uniformed Services and 
who are called to active duty military service (or volunteer for active duty) 
may be entitled to the following rights and benefits: 
 
Q1.  While in LWOP-US to perform military service, will employees receive 

pay from their civilian employing agency? 
A1.  While in LWOP status, employees performing active military duty will 

receive compensation from the Armed Forces in accordance with the terms 
and conditions of their military enlistment or appointment.  They will not 
receive any compensation from their civilian employing agency unless they 
elect to use available military leave or annual leave. 

 
Q2.  When employees enter active military duty, what will happen to their 

accumulated annual leave? 
A2.  Employees who enter into active military duty may choose (1) to have their 

annual leave remain to their credit until they return from active duty, or (2) 
receive a lump-sum payment for all accrued and accumulated annual leave.  
There is no requirement to separate to receive a lump-sum leave payment.   

 
Q3.  What are the provisions for an employee’s health benefits coverage?   
A3.  Public Law 108-454 amended 38 U.S.C. 4317(a)(1)(A) to allow employees 

who are covered by the Federal Employees Health Benefits (FEHB) Program 
and are called to active duty, to continue their health benefits enrollment for a 
total of 24 months (as of December 10, 2004; prior to that it was 18 months).  
When the employee’s military service is not in support of a contingency 
operation and he/she elects to continue FEHB coverage, the employee pays 
his/her share of the premiums and the Agency is responsible for paying the 
government share for the first 12 months of coverage.  Thereafter, the 
employee pays 102% of the full premium for the last 12 months.  After the 
24-month period, the employee is not entitled to Temporary Continuation of 
Coverage.   

 
P.L. 108-375 amended 5 U.S.C. 8905a and 5 U.S.C. 8906(e)(3) to allow 
Agencies to pay both the employee’s share and the government share of the 
FEHB premium for up to 24 months for employees called or ordered to 
active duty in support of a contingency operation, on or after September 14, 
2001, if all five of the following requirements are met: 1) the employee is 
enrolled in the FEHB program and elects to continue that enrollment; 2) the 
employee is a member of a reserve component of the armed forces; 3) the 
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employee is called or ordered to active duty in support of a contingency 
operation (as defined in section 101(a)(13) of title 10 U.S.C.; 4) the employee 
is placed on LWOP or separated from service to perform active duty; and 5) 
the employee serves on active duty for more than 30 consecutive days.     

 
Q4.  What are the provisions for life insurance coverage?   
A4.  An employee covered by the Federal Employees’ Group Life Insurance 

(FEGLI) who is placed in LWOP or who separates to perform military 
service, will continue to be covered under the basic and all forms of optional 
coverage for up to 12 months at no cost.  After 12 months, the coverage is 
terminated and the employee has a 31-day temporary extension of coverage 
for conversion to a non-group policy. 

  
Q5.  Do employees retain their retirement benefits under USERRA? 
A5.  An employee placed in LWOP continues to be covered by the retirement 

laws.  The period of military service is creditable subject to the normal rules 
for crediting military service (see section below on National Guard service).  
Death benefits will be paid as if he or she were still in the civilian position.  
If the employee becomes disabled for his or her civilian position during the 
LWOP and has the minimum amount of civilian service necessary for title to 
disability benefits (5 years for Civil Service Retirement System (CSRS), 18 
months for Federal Employees Retirement System (FERS)), the employee 
will become entitled to disability benefits under the retirement law.  Upon 
eventual retirement from civilian service, the period of military service is 
creditable under either CSRS or FERS, subject to the rules for crediting 
military service.  In some cases it will be necessary to make a military 
deposit for the period of military service in order for that period to be 
credited towards retirement eligibility and annuity computation. 

 
If an employee separates to enter active military duty, he or she generally 
will receive retirement credit for the period of separation when the employee 
exercises restoration rights to his or her civilian position.  If the separated 
employee does not exercise the restoration right, but later re-enters Federal 
civilian service, the military service may be credited under the retirement 
system, subject to the normal rules governing credit for military service. 

 
Q6.  Is National Guard service creditable? 
A6.  Service in the National Guard, except when ordered to active duty in the 

service of the United States (under title 10 USC), is generally not creditable. 
However, an employee may receive credit for non-Federal National Guard 
service (under title 32 USC), followed by Federal civilian reemployment that 
occurs after August 1, 1990, when all of the following conditions are met.  
The service must interrupt civilian service creditable under the Civil Service 
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Retirement System (CSRS) or Federal Employees Retirement System 
(FERS).  It must be full-time, active duty, and you must be entitled to pay 
from the U.S. (or have waived pay from the U.S.) for the service. 

 
Q7.  What are the provisions for using military leave? 
A7.  Under 5 U.S.C. 6323(a), an eligible full-time employee accrues 15 calendar 

days of military leave each fiscal year.  Employees who elect to use their 15 
days of military leave will receive full compensation from their civilian 
position for each workday charged to military leave, in addition to their 
military pay for the same period.  Any unused military leave remaining at the 
end of the year, limited to 15 calendar days, is carried forward for use in 
addition to the 15 days credited at the beginning of the new fiscal year. 

 
Under 5 USC 6323(b), an employee who is a member of a Reserve 
Component or the National Guard is called to active duty in support of a 
contingency operation,  on and after October 23, 2003, is entitled to 22 days 
of military leave per calendar year.  However, military leave under 6323(b) is 
subject to the provisions of 5 USC 5519, which provides that military pay 
received for service for days on which civilian pay is also received, must be 
offset.  

 
Q8.  Are employees entitled to use their accrued annual and sick leave?   
A8.  Employees who perform active military duty may request the use of accrued 

and accumulated annual leave to their credit.  Requests for sick leave may be 
granted if appropriate under the normal requirements for such leave.  
Employees who use annual leave or sick leave will receive full compensation 
from their civilian position for all hours charged to annual or sick leave in 
addition to their military pay for the same period.  Employees do not earn 
annual or sick leave while in an extended non-pay status. 

 
Q9.  Are post-56 military service deposits computed any differently under 

USERRA? 
A9.  Prior to USERRA, service credit deposits were based on a set percentage 

(7% for CSRS and 3% for FERS) of the amount of military base pay, plus 
interest.  The rules for charging interest have not changed.  The law now 
states that in any case where military service interrupts creditable civilian 
service and reemployment pursuant to chapter 43 of title 38 occurs on or after 
Aug 1, 1990, the deposit payable may not exceed the amount that would have 
been deducted and withheld from basic pay during civilian service if the 
employee had not performed the period of military service.  In computing the 
amount of the military deposit, the agency must make two calculations (1) 
3% or 7% of the military base pay, for FERS and CSRS respectively, and (2) 
an alternative calculation of what the CSRS or FERS employee contributions 
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would have been for the civilian service had the individual not entered into 
the military. The employee’s deposit is the lesser of the two. Employees 
should carefully review military deposit estimates provided by the personnel 
office.  Interest begins to accrue yearly subsequent to a 2 year interest-free 
grace period.  Employees can eliminate the additional interest cost of such a 
deposit by making the deposit during the interest free grace period  

 
Q10.  What are the provisions for an employee’s Thrift Savings Plan (TSP) 

under USERRA?   
A10.  For the purposes of the Thrift Savings Plan (TSP), no contributions can be 

made, either by the agency or the employee, for any time in a LWOP status 
or for the period of separation.  However, if the employee is subsequently 
reemployed in, or restored to a position covered by FERS or CSRS pursuant 
to 38 U.S.C. chapter 43, they may make up missed contributions.  FERS 
employees are entitled to receive retroactive Agency Automatic 1% 
Contributions and, retroactive employee contributions would be subject to 
applicable Agency Matching Contributions.  An agency must give an 
employee at least two (not to exceed four) times the length of his/her military 
service to make up the contributions.  The employee is allowed to contribute 
the maximum amount he/she would have been allowed to contribute, subject 
to statutory maximums.  All TSP contributions must be through payroll 
deductions.  Lump sum payments or rollovers are not permitted. 

 


