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According to 5 CFR 315.803, the purpose of the probationary period is to determine as 
fully as possible the fitness of the employee.  5 CFR 315.802 requires that the 
probationary period be 1 year.  However, there are conditions under which prior service 
is counted toward completion of the probationary period.  This guidance provides 
information on when a probationary period is required and how previous Federal service 
can be credited toward completion of the required probationary period. 
 
 
Q1.  Does a current Federal employee who applied and was selected from a DEU 
certificate have to serve a new probationary period? 
 
A1.  Yes.  Under 5 CFR 315.801(a)(1), such an individual would be required to serve a 
new probationary period.  However, there may be instances in which prior Federal 
service is creditable toward completion of the probationary period.  Please see additional 
FAQs below. 
 
Q2.  What criteria are used to determine if prior Federal service is creditable 
toward the completion of a probationary period? 
 
A2.  Prior Federal civilian service is creditable toward the completion of the probationary 
period, so long as the prior service was: 

1. rendered immediately preceding the permanent appointment, 
2. in the same line of work, 
3. in the same agency, and  
4. with no more than one break in service of less than 30 days. 

(5 CFR 315.802(b)) 
 
Q3.  How is “agency” defined for the purposes of probation? 
 
A3.  Agency is defined as Department of the Army, Navy, Air Force, and the individual 
DoD Components. 
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Q4.  How do you determine if prior Federal service meets the “same line of work” 
criterion? 
 
A4.  Same line of work is determined by the employee’s actual duties and 
responsibilities.  The duties and responsibilities must be similar in nature and character 
and require substantially the same qualifications, so that an employee could be 
interchanged between positions without significant training or undue interruption of 
work.  While positions at different grade levels would usually be considered different 
lines of work, agencies must make these determinations on a case by case basis. 
 
Q5.  Is an employee who is transferred, reassigned, promoted or demoted before 
completing probation required to serve a new 1-year probationary period in the new 
position? 
 
A5.  No.  The employee will be required to complete the remainder of the original 
probationary period in the new position.  (5 CFR 315.801(b)) 
 
Q6.  Are individuals selected under VEOA exempt from the probationary period 
requirement? 
 
A6.  No.  Employees are required to serve a new probationary period when they are given 
a new competitive service appointment under a special appointing authority, unless 
specifically exempt from probation under that appointing authority.  The VEOA authority 
does not include an exemption from the probationary period requirement.  VEOA 
appointees are, therefore, required to serve a probationary period.  (5 CFR 315.801(e)) 
 
Q7.  Are individuals converted to the competitive service from VRA appointments 
exempt from the probationary period requirement? 
 
A7.  Yes.  These employees are exempt from the probationary period requirement 
following conversion to a career or career-conditional appointment.  (5 CFR 315.705(c),  
38 USC 4214(b)(1)(D)(ii)) 
 
Q8.  How is service toward completion of the probationary period computed for 
part-time employees? 
 
A8.  The completion of the probationary period for part-time employees is computed on 
the basis of calendar time.  Periods of absence while in a pay status count toward 
completion of probation.  Absence in a non-pay status while on the rolls (other than for 
compensable injury or military duty) is creditable up to a total of 22 workdays.  Non-pay 
time in excess of 22 workdays extends the probationary period by an equal amount.   
(5 CFR 315.802(c) and (d)) 
 
Q9.  How is service toward completion of the probationary period computed for 
intermittent employees? 
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A9.  For those who do not have regularly scheduled tours of duty, each day or part of a 
day in a pay status counts as 1 day of credit toward the 260 days in a pay status required 
for completion of probation.  However, the probationary period cannot be completed in 
less than 1 year of calendar time.  (5 CFR 315.802(d)) 
 
Q10.  Are there any exceptions or waivers to the probationary period requirement? 
 
A10.  No.  Probationary periods cannot be excepted or waived, even by the Office of 
Personnel Management. 
 
Q11.  Management has selected a reinstatement eligible for a vacant position.  Can 
management require this individual to serve a probationary period? 
 
A11.  No.  The requirement to serve a probationary period is not discretionary.  Persons 
reinstated who did not complete the required probationary period during previous service, 
must serve a new 1-year probationary period.  Persons reinstated who completed a 
probationary period or served with competitive status under an appointment that did not 
require a probationary period are not subject to a new probationary period. 
(5 CFR 315.801(a)(2)) 
 
 
NSPS 
 
Q1.  Is the probationary period for individuals receiving their first Federal 
appointment, under NSPS, 1 year or more? 
 
Al.  Under NSPS, employees who are given permanent or term appointments in the 
competitive or excepted service, serve a probationary period of 1 year at minimum.  
Probationary periods of longer than 1 year may be established by the Under Secretary of 
Defense for Personnel and Readiness for select occupations.  (SC1950.5.2.1.1.1.) 
 
Q2.  Are there special probationary period provisions, under NSPS, for excepted 
service positions that confer eligibility for conversion to the competitive service? 
 
A2.  Employees appointed under special excepted service appointment types serve a 
probationary period commensurate with the period of time expected for conversion to the 
competitive service.  For example, the probationary period for a VRA appointee is 2 
years.  (SC1950.5.2.1.1.2., Table SC1950-1) 
 
Q3.  If a Federal employee voluntarily transfers into an NSPS position, do they have 
to complete a new probationary period? 
 
A3.  Employees who completed a probationary period will not be required to serve an 
initial NSPS probationary period.  Employees who have not completed a probationary 
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period must begin a new 1-year initial NSPS probationary period when selected for an 
NSPS positions.  (SC1950.5.2.1.2.) 
 
Note:  Please see the attached matrix for additional information on the requirement to 
serve an NSPS probationary period. 
 
Q4.  Under NSPS, how does time in a non-pay status affect the length of the initial 
probationary period? 
 
A4.  Time spent in a non-pay status in excess of one workday during the initial 
probationary period shall extend the probationary period by that amount of time.  
(SC1950.5.2.2.1.) 
 
 



Required to serve a probationary period under NSPS?* 
If the individual 
was… And has… Then, they… 

Completed an 
initial probationary 
period 

Not completed an 
initial probationary 
period 

Complete a new 
NSPS probationary 
period 

Continue the 
probationary period 
in the NSPS position 

Are not required to 
serve an NSPS 
probationary period 

 

    Voluntarily 
moved from non-
NSPS to NSPS 
within DoD 

 
    

    Transferred from 
another Federal 
Agency 

 
    

    Converted into 
NSPS  

    
    Management-

reassigned from 
non-NSPS to 
NSPS 

 
    

    Promoted, 
reassigned, or 
reduced in band 
within NSPS 

 
    

    Reappointed to 
Federal service 
within NSPS 

 
    

    Reappointed 
through PPP  

    
*Refer to SC1950.5.2.1. for detailed information on probation upon appointment to an NSPS position. 
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