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Q1. Will some employees at joint base locations be moved between NAF and
civil service APF positions?

Al. Most employees will not change employment systems (i.e., NAF to APF or
APF to NAF). However, there may be some joint base locations or situations
where employees will be asked to make a change.

Q2. If employees are moved between employment systems, will they have to
compete for their jobs at the time of the move?

A2. No. If an employee’s position is moved between NAF and APF at the time of
the move, the employee will be moved with the job without competition.

Q3. What appointment authority is used if a NAF employee is moved to an
APF position at a joint base location?

A3. NAF employees occupying NAF positions that are moved to the appropriated
fund would be brought into the competitive service using 5 CFR provisions for
retaining incumbents of positions brought into the Competitive Service (see S CFR
316.701).

Q4. Is there 2 DoD NAF Human Resources policy prohibiting the conversion
of NAF positions funded by Uniform Funding and Management Authority
(UFM) to appropriated fund prior to or after FOC?

A4. No. Therz is no DoD NAF HR policy that prohibits such a conversion. Such
manpower and staffing decisions are under the employing Component’s authority.

Q5. Are NAF employees eligible to apply for Civil Service positions?

A5. Yes. If the vacancy announcement is open to employees eligible to be
appointed under Interchange Agreements, NAF employees may apply for the
position. An Interchange Agreement between the Office of Personnel
Management and the Department of Defense permits Federal agencies to appoint



eligible NAF employees to career or career-conditional appointments (essentially,
the move is treated as a transfer).

Eligibility criteria — service and current employee/involuntarily separated.

To be eligible for appointment under the Interchange Agreement, NAF employees
must have served in a permanent NAF position continuously for 1 year or have
been involuntarily separated from a NAF position within the past year.

Q6. If employees are asked to move between the NAF and APF employment
systems, how will pay and benefits be affected?

A6. If joint base implementation requires movement between the NAF and APF
employment systems, the affected employees will be covered by portability of
benefit laws and regulations.

Q7. If an employee is moved between NAF and APF as a result of joint
basing, what do portability law and regulation provide?

A7. (Assumes move without break in service of more than 3 days)

Retirement Employees have the option of remaining in the
retirement system covering their position in the
supported Component. If they do not elect to remain
in that system, they enter the supporting (gaining)
employer’s retirement system with no transfer of
service credit.

Pay Last rate of basic pay is protected.
Annual, sick, and home Leave balances transfer; no pay-out of lump annual
leave leave balance.

Annual leave accrual rate | Prior service is credited towards annual leave accrual
rate in the new position.

Severance pay Severance pay is not authorized at time of the move.
Service is credited for severance pay purposes in the
supporting Component. In APF to NAF moves, APF
severance pay entitlement resumes if the employee is
later involuntarily separated from NAF.

Civil Service Career When an employee is moved from a NAF to an APF

Tenure position, qualifying NAF service is credited towards
career civil service tenure.

RIF/BBA credit Service credit transfers for civil service RIF or NAF

BBA purposes.
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Q.8 Will employees who previously moved between NAF and APF and made
retirement elections to remain in their previous employer’s retirement system
be given another retirement election?

A8. No. Empioyees who elected to remain in a retirement system have made an
irrevocable election that stays in effect for all future NAF or APF service. (For
example, an employee who previously elected to remain in FERS when his
position became NAF will still be in FERS whether he moves to an APF or NAF
Joint Base position.)

Q9. Are health and life insurance benefits portable between NAF and APF?

A9. No. Employees moving between NAF and APF will be covered by the health
and life insurance plans covering the position in the supporting Component. APF
positions are covered under the Federal Employees Health Benefits Program
(FEHBP) and Federal Employees Group Life Insurance Program. NAF
employees are covered by a DoD-wide NAF Health Benefits Program (HBP) and
Component-specific NAF life insurance programs.

Q10. How does the NAF Health Benefits Program compare to FEHBP?

A10. The NAF HBP offers a medical plan comparable to the FEHBP Blue
Cross/Blue Shield Standard Option, as well an affordable and comprehensive
dental plan. Health Maintenance Organizations (HMOs) sponsored by the NAF
employer are also available in some locations.
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