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Q1:  What is Category Rating? 
 
A1:  Category rating is a process of evaluating eligible applicants by quality categories 
rather than by assigning numeric scores.  Applicants are assessed against job-related 
criteria and then placed into a pre-defined category with individuals with similar levels of 
job related competencies.  
 
Q2:  What are the advantages of using category rating? 
 
A2:  Use of category rating furnishes hiring managers with a larger pool of qualified 
applicants from which to choose.  Category rating streamlines the application review 
process by ranking applicants based solely on the quality of their experience and/or 
educational credentials, versus numerically scoring applicants and ranking them based on 
both quality and veterans’ preference points.  Veterans’ preference rights continue to be 
protected under category rating procedures.  Veterans’ preference eligibles are placed at 
the top of the appropriately ranked quality category with the exception of those 
preference eligibles with a compensable service-connected disability of 10 percent or 
more (CP and CPS) who are placed at the top of the highest quality category.  Note:  See 
question/answer number 9 for a discussion on ranking preference eligibles with a 
compensable service-connected disability of 10 percent or more when the position being 
filled is professional or scientific at the GS-09 level or above.   
 
Q3:  Who has authority to use category rating procedures? 
 
A3:  Category rating procedures established under Title 5, United States Code, Section 
3319, may only be used by agencies that have delegated  examining authority under Title 
5, United States Code, Section 1104(a)(2).  The Deputy Under Secretary of Defense for 
Civilian Personnel Policy memorandum of July 19, 2004, outlined Department of 
Defense policy and procedures for use of category rating.    
 
 
 
 

http://www.cpms.osd.mil/fas/staffing/pdf/category_rating.pdf
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Q4:  How are individuals selected when using category rating? 
 
A4:  A selecting official may select candidates from the highest quality category or, if 
fewer than three candidates have been assigned to the highest quality category, a 
selecting official may select from a merged category consisting of the highest and second 
highest quality categories. 
 
Note:  A selecting official has the option to merge the top quality categories if there are 
fewer than three eligible candidates in the highest quality category.   
 
A selecting official may not pass over a veterans’ preference eligible to select a non-
veterans’ preference eligible in the same quality category, unless the requirements of 5 
U.S.C. 3317(b) or 3318(b), as applicable, are satisfied.  Under 5 U.S.C. 3317(b), a 
selecting official must consider a veterans’ preference eligible three times for selection 
before passing over the individual to select a non-veterans’ preference eligible.  Under 5 
U.S.C. 3318(b), the appointing authority or the Office of Personnel Management (OPM), 
as appropriate, must sustain the written reasons for pass over of a veterans’ preference 
eligible. 
 
Q5:  What are quality categories?                                    
 
A5:  Quality categories are groupings of individuals with similar levels of job-related 
competencies or KSAs.  Category rating is a process of evaluating qualified eligibles by 
quality categories rather than assigning individual numeric scores.  The agency assesses 
candidates against job-related criteria and then places them into two or more pre-defined 
categories.  Some factors to consider when developing categories may include:  grade 
level of the job; breadth and scope of KSAs or competencies; increased level of difficulty 
or complexity; and requirements for successful job performance. 
 
Q6:  Is there a minimum or maximum number of quality categories that agencies 
can establish to assess applicants via category-based rating procedures?  
 
A6:  The Department of Defense (DoD) has established the requirement to use three 
quality categories (Best Qualified, Highly Qualified, and Qualified) to assess applicants 
for employment consideration.  
 
Q7:  Are DoD Components required to define each quality category? 
 
A7:  Yes.  Each quality category must be defined through a job analysis that conforms to 
the “Uniform Guidelines On Employee Selection Procedures,” as referenced in Title 29, 
Code of Federal Regulations (CFR), Part 1607, and 5 CFR Part 300.  This analysis 
includes distinguishing factors that differentiate one quality category from the other. 
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Q8:  Is it permissible to merge quality categories? 
 
A8:  Merging is optional.  However, when quality categories are merged, the highest and 
the second-highest quality categories may be merged only when there are fewer than 
three candidates assigned to the highest quality category.  After merging has occurred,  
veterans’ preference eligibles from the second highest group will be placed at the top of 
the merged category, along with any veterans’ preference eligibles that were already in 
the highest group. 
 
Q9:  How are candidates ranked when using category rating? 
 
A9:  Candidates are ranked according to veterans’ preference eligibles and non-veterans’ 
preference eligibles within each quality category.  Veterans’ preference must be applied 
as prescribed in Section 3319(b) and (c)(2) of title 5, United States Code (U.S.C.).  
Veterans’ preference points, per 5 CFR part 337, are not applicable under category rating 
procedures.   
 
Qualified veterans’ preference eligibles are listed ahead of all non-preference eligibles  
within each quality category.  However, qualified veterans’ preference eligibles with a 
compensable service-connected disability of 10 percent or more (CP and CPS) are listed 
at the top of the highest quality category, except for those professional and scientific 
positions listed in OPM’s Operation Manual, Qualification Standards for General 
Schedule Positions, at the GS-09 level and above.  These positions have positive 
education requirements that an applicant must possess in order to be considered 
minimally qualified.  
 
Q10:  When filling multiple vacancies from one certificate, and there is an 
insufficient number of candidates in the highest quality category, can the examining 
office refer candidates from the next lower quality category? 
 
A10:  Yes, however if quality categories are not merged, selecting officials must exhaust 
the highest quality category listing before selecting from the next lower quality category.  
 
Q11:  Can DoD Components announce a position under two separate 
announcements using category rating procedures and the rule of three? 
 
A11:  No.  Components must decide which process to use prior to issuing a vacancy 
announcement.   
  
Q12:  What is an assessment tool? 
 
A12:  Assessment tools are to determine an applicant’s qualification level and their 
placement in a quality category.  Assessment tools may be in the form of (a) tests; (b) an 
assessment center; (c) a work sample; (d) structured interview; or (e) a crediting 
plan/rating schedule.  The subject matter expert and the human resources office establish 
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indicators of proficiency (a source of evidence that the applicant possesses job-related 
KSAs/competencies.   Indicators of proficiency include, but are not limited to: (a) 
education; (b) experience; (c) professional activity; (d) professional certification; and (e) 
agency certification.   
 
The following is an example of an assessment tool using a crediting plan/rating schedule: 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Q13:  Are DoD Components required to state which assessment tools will be used 
prior to posting vacancy announcements? 
 
A13:  Yes.  The current vacancy announcement requirements of 5 CFR part 330 and 
Executive Order 13078 specify that agencies need to state how applicants will be rated.  
Agencies have a choice in their basis of rating.  Agencies must decide on rating and 
selection procedures in advance of posting a vacancy announcement.  Once the procedure 
is chosen, it must be posted in the announcement under the “Basis of Rating” heading in 
the vacancy announcement.  Under category rating procedures, agencies will continue to 
use the “Basis of Rating” as a means of communicating rating procedures to applicants. 
 
Q14:  What do DoD Components consider when selecting an assessment tool? 
 
A14:  The Component must consider many factors when selecting an assessment tool.  
The most appropriate assessment tool (or combination of assessment tools) depends on 
such factors as: (a) the grade level of the position; (b) the work requirements of the job; 
(c) the anticipated number of people applying for the job; (d) the competencies/KSAs to 
be measured by the assessment(s); (e) the cost of hiring a poor performer; (f) the 
resources available to purchase or develop and administer the assessment; and (g) time 
available to fill the position.  As with any assessment, meeting professional standards 
(ensuring the legal defensibility of an assessment strategy) is also important in selecting 
an assessment tool. 
 
 

Create quality categories based on the specific level of proficiency in each 
KSA/Competency. (Applicants have to demonstrate a specific level of the 
KSA/Competency.)  Oral Communication (this is one of three KSAs)  
Category Benchmark Benchmark Definition 

Best 5 Communicates or explains complex ideas or 
information clearly (e.g., explains new 
regulations; presents technical information 
at conferences). 

Highly 3 Communicates or explains moderately 
complex ideas or information clearly (e.g., 
explains changes in regulations; describes 
available services to individuals). 

Qualified 1 Communicates or explains basic ideas or 
information clearly (e.g., explains non-
technical procedures or routine 
information). 
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Q15:  Has OPM placed any restrictions on an agency’s choice of assessment tools? 
 

A15:  Agencies must ensure that any tool used must meet the requirements in the 
“Uniform Guidelines on Employee Selection Procedures” in 29 CFR part 1607.  
These guidelines can be found at http://ecfr.gpoaccess.gov/cgi/t/text/text-
idx?c=ecfr&sid=39d58123a060e03a93f0a6f869082136&tpl=/ecfrbrowse/Title29/
29cfr1607_main_02.tpl 

 
Q16:  Where can I find more information on candidate assessment techniques? 
 
A16:  More detailed information on candidate assessment techniques can be found in the 
Office of Personnel Management’s Delegated Examining Operations Handbook (DEOH), 
(http://www.opm.gov/deu).  
 
Q17:  Can category rating be used to fill excepted service positions? 
 
A17:  No.  Only offices with delegated examining authority to fill positions through 
competitive examining procedures may use category rating.  However, consistent with 5 
CFR part 302, DoD organizations that routinely examine for such positions may develop 
procedures similar to category rating. 
 
Q18:  Can category rating be used to fill temporary/term positions? 
 
A18:  Yes.  Category rating procedures may be used to fill any competitive service 
position, including time-limited positions.   
 
Q19:  Can category rating procedures be used for rating and ranking wage grade 
positions? 
 
A19:  Yes.  The law does not prohibit the use of category rating for wage grade positions. 
 
Q20:  Can category rating be used to fill positions covered under the Luevano 
consent decree? 
 
A20:  Yes.  Category rating procedures may be used to fill positions covered under the 
Luevano consent decree.   
 
 
 

http://www.opm.gov/deu
http://ecfr.gpoaccess.gov/cgi/t/text/text-idx?c=ecfr&sid=39d58123a060e03a93f0a6f869082136&tpl=/ecfrbrowse/Title29/29cfr1607_main_02.tpl
http://ecfr.gpoaccess.gov/cgi/t/text/text-idx?c=ecfr&sid=39d58123a060e03a93f0a6f869082136&tpl=/ecfrbrowse/Title29/29cfr1607_main_02.tpl

